lördag 18 januari 2014

LitteraturMagazinet

Det är med sorg men mest med glädje som jag nu flyttar över mitt bokbloggande till Sveriges största litterära magasin, LitteraturMagazinet! Jag fick en förfrågan om att få vara med i deras team för en vecka sedan och det var smickrande och intressant så jag svarade naturligtvis ja på denna förfrågan. Kommer dock att fortsätta att blogga om musik och film här på denna blogg men vad det gäller böcker så önskar jag dig välkommen hit:

http://www.litteraturmagazinet.se/daniel-gunnarsson

Jag kommer också fortsätta med mitt bloggande om sport, fiske och golf på denna blogg:

http://danielgunnarsson1965.blogspot.se/



torsdag 16 januari 2014

Steve Hackett

Idag kom den! Min 3-CD + 2-DVD box med Genesis Revisited: Live at Hammersmith. Har precis snurrat igång den och jag älskar den! Så tacksam att Steve Hackett gav oss Genesis tillbaka på detta sätt, hoppas bara en ny generation lyssnare upptäcker och uppskattar denna guldgruva av fantastiskt bra musik? Nu finns det en enkel CD Genesis Revisited Selection, en komplett dubbel Genesis Revisited II samt denna fantastiska live utgåva så det är bara att välja vad man vill ha. Skall du bara köpa en så köp denna! Naturligtvis kan det inte förekomma något annat än 5 DG i betygsmarginalen!


torsdag 9 januari 2014

Bokrean 2014

Nu är det snart dags, årets stora bokrea 2014! Efter 80- och 90-talens uppsving har internethandeln tagit över mycket av bokrean. Samtidigt har minskade lager, nytryckningar, förhandsbeställningar, midnattsöppet och andra fenomen inte spelat bokrean i händerna. Hoppas detta är en trend som går att vända då jag saknar denna folkfest mitt i smällkalla vintern. Ofta har man vandrat iväg tidigt på morgonen för att stå i kö trots att det varit många minusgrader ute... Läste idag denna debattartikel i LittaraturMagazinet och blev oerhört glad. Det finns fler som jag ute i detta land. Hoppas nu bara branschen lyssnar och tar till sig av alla bra förslag som kommer fram! 

Läs artikeln här:
http://www.litteraturmagazinet.se/opinion/bokrean


Sant eller falskt

Även denna bok är en gåva från Åsa Warnqvist. Här finns 19 otroliga historier, några är sanna och de övriga är påhittade. Här gäller det att vara klurig och räkna ut vilka... Andreas Palmaer har skrivit och Peter Bergting står för bilderna. Kul bok där man lär sig mycket om otroliga saker men också viktig då man får lära sig hur man kan luras, vilket görs bäst med hjälp av mycket sanning, och därmed kan boken användas för att fostra kritiskt tänkande och reflektion. Kanske inte för de allra yngsta läsarna, 10-12 år bör man nog vara för att ha glädje av boken. Betyg 3 DG!


Om pyttesmå partiklar

Strax efter nyår hade vi besök av Åsa och Stefan Warnqvist och som vanligt var det en höjdpunkt när hon delade ut paketen! Dessa innehöll massor av trevliga barn- och ungdomsböcker mina barn (tack för det Åsa). Nu har jag läst två av dem. Den första är skriven av Jo Salmson (Catharina Wrååk) med illustrationer av Ola Skogäng. Boken är lättläst men handlar om ganska abstrakt naturvetenskap mer specifikt handlar boken om kvarkar, leptoner och atomer. Kan tänka mig att läsmålgruppen är 8-10 år, frågan är bara om de hänger med i det de läser? Skall testa den på min son Joar så får vi se... Betyg 3 DG främst för ambitionen att vilja få barn intresserade av naturvetenskap och forskning.


söndag 5 januari 2014

En av Stephen Kings bästa romaner

I julklapp fick jag Stephen Kings senaste roman som handlar om Mordet på Kennedy. Detta är ingen ordinär skräckroman med övernaturliga inslag som ofta är fallet i hans romaner. Det enda övernaturliga är att man kan resa tillbaka i tiden och det kan väl vara nog svårt att hantera... Men i övrigt är detta mer en roman om USA under slutet av 50-talet och början av 60-talet. Som vanligt snålar inte King på sidorna 795 stycken totalt men lika mycket som jag älskar Raymond Carvers sparsmakade noveller, älskar jag när Stephen King målar upp sina svulstiga romaner. I detta fall får man en fin känsla för tidsandan, miljöer, personer och omgivningar. Mycket läsvärd! Betyget blir 4 DG!


onsdag 1 januari 2014

All Star Batman and Robin The Boy Wonder

All Star serien från DC Comics låter oss ta del av två klassiska serier, denna serien samt en om Stålmannen (den återkommer jag till när jag läst den), men med friheten till en nyskrivning av historien för en ny generation läsare. Just denna är skriven av självaste Frank Miller. Det är ett modernare och mörkare Gotham vi möts av, alltså mer lik The Dark Knight. Färgsättning och teckningar är fantastiska och detta häfte består av 9 episoder. Mycket härlig, mörk och våldsam läsning och den får 3 starka DG!


Röd Storm

Hösten 2013 gick Tom Clancy bort 66 år gammal. Han var den som etablerade techno-thrillern om ett framtida 3:e världskrig. På senare tid kom hans romaner mer att kretsa kring narkotika och terrorism då scenariot för ett storskaligt världskrig mellan öst och väst minskat i trovärdighet. Undantaget var boken Björnen och Draken men det var en mer avgränsad konflikt mellan Ryssland och Kina. Röd Storm gavs ut 1986 efter succén med Jakten på Röd Oktober. Handlingen i Röd Storm är att ett fullskaligt krig mellan öst och väst rullar in över Europa. Vi får följa olika vapenslag och personer genom romanen som är mycket realistiskt anlagd utifrån den tidens förutsättningar. Tom Clancy var omtyckt bland militären och det kan man förstå, han var kunnig, insatt och byggde upp en stark och konservativ hotbild från öst som inte direkt låg militären till nackdel... Men det är fiktion, om än väl underbyggd och trovärdig, och som sådan mycket spännande läsning men utan större litterär kvalitet. Har man det klart för sig kan man ha stor behållning av boken som underhållningslitteratur. Mitt betyg för Röd Storm är tre stabila DG!