tisdag 29 oktober 2013

Kscope

Kscope är ett skivbolag som ligger mig varmt om hjärtat. Deras utgivning av progressiv (alternativ) rock är mästerlig. De har de flesta av de bästa grupperna i sitt stall. Kvaliteten är alltid genomgående utmärkt både vad gäller musik och ljud såväl som förpackning och design. Dessa skivor är min samling från Kscope och urvalet är att Kscopes logga måste finnas på omslaget. Nu har jag i och för sig många fler skivor av dessa artister men det är sådant som då är utgivet på andra bolag. Mitt betyg till Kscope blir 5 DG!












Jag vill förändra världen

En av vår tids stora företagsledare ger här ut sin självbiografi. Han tar upp både med och motgångar även om han ibland kanske vill släta över en del men det är han förlåten. Boken skildrar hans uppväxt och snabba karriär med fokus på de företag där han varit VD eller ordförande. Man kan stundtals tycka att han är lite självgod men när han i slutet kommer in på det biståndsarbete han ägnat sig åt efter sin pensionering (Hand in Hand-projektet) blir jag berörd och glad. Måste kännas oerhört tillfredsställande att kunna ha uppnått det han har gjort i sitt liv. Som bibliotekarie blir jag också road av hans nästan maniska boksamlande. Boken är på nästan 500 sidor så det är mycket vi får veta om hans liv och hans tankar. Känns det jobbigt att läsa så avslutar han med sina 105 råd om ledarskap se åtminstone till att läsa dem så får du en kondenserad version av hans tankar kring att vara företagsledare. Mycket intressant bok som får 4 DG (om än något svaga) av mig!


söndag 27 oktober 2013

Hans Gunnarsson

Först vill jag bara säga att vi inte är släkt, men jag hade inte haft något emot det. Hans Gunnarsson är en av Sveriges absolut bästa författare. Prosan är exakt och lättflytande samtidigt som han behärskar allt från hela romaner till kort berättelser såväl som noveller. Alla hans romaner har en specifik lite avgrundsaktig känsla där man suggestivt sugs med in i berättelsen (och känner med personerna) som oftast trasslar till det för sig. Det är också genomgående de lite svaga och utsatta personerna som utgör huvudrollen i hans författarskap. För att bara plocka fram några av de bästa, för alla böckerna han skrivit är oerhört bra, nämner jag här Albatross, Försmådd och Bakom glas (som för övrigt belönades med Katapultpriset för bästa debut 1996). Hans Gunnarsson är även en mycket god golfare som jag fått äran att spela med några gånger, mycket trevligt! Dessa tre är alltså lite av "best of the best" så något annat än 5 DG delas inte ut!








Genvägar / Short cuts

Robert Altman står bakom en helt underbar film med en besättning av skådespelarna som nog aldrig upprepats igen. Nämnas kan Tom Waits som här gör en stor prestation tillsammans med bland annat Andie Macdowell, Julianne Moore, Tim Robbins, Chris Penn, Jack Lemmon för att nämna några. Grunden för filmen är noveller skrivna av Raymond Carver en av de absolut främsta novellisterna från USA (varför inget nobelpris). Det handlar om människor och deras liv som oftast tar dramatiska vändningar. Spännande är att många av karaktärernas vägar möts under filmens gång. Här pratar vi om absolut toppklass både var gäller regisserandet såväl som författarskapet och två 5 DG delas ut utan någon som helst tvekan!




Bismarck och Tirpitz

De svenska militärhistorikerna Michael Tamelander och Niklas Zetterling skildrar i dessa två böcker förgörandet av tyska flottans stoltheter de båda systerskapet Bismarck och Tirpitz vilka båda två hade till uppgift att slå mot de allierades konvojer även om det nu inte riktigt blev så. Bismarck upptäcktes nästan direkt då hon lämnade hemmahamnen och så var jakten igång som blev så kostsam för båda sidor då de allierade inte kunde lämna detta hot obekämpat. Tirpitz däremot lyckade behålla hotbilden under flera år då hon opererade i Norra Ishavet från norska fjordar. Men en konstant jakt på henne med flera försök med bombflygplan och miniubåtar tvingade Tirpitz att mest ligga i hamn och gömma sig men bara hotbilden var ett betydande hinder för konvojerna på väg till Sovjetunionen med material och förnödenheter. Till slut lyckades dock det brittiska bombflyget bomba henne. Mycket intressanta skildringar om Tyskland kamp att få herraväldet över Atlanten och utmanövrera den brittiska flottan. Båda får 4 DG eftersom de är spännande och väl underbyggda böcker om denna episod av 2:a världskriget.




Lou Reed

Tyvärr har Lou Reed gått bort! Så mycket bra musik vi har honom att tacka för, dels som soloartist men även för The Velvet Underground. Tänkte här passa på att tipsa om två bra Lou Reed skivor. Först den kanske mest kända Transformer med låtar som Walk on the wild side, Perfect day och Satellite of love för att nämna några. Den andra inte fullt så kända skivan heter Songs for Drella och är ett lysande samarbete med John Cale. Detta är en hyllningsskiva till Andy Warhol och känns också väldigt mycket som ett temaalbum. Mörkt, avskalat och vackert. Håller denna högre än Transformer vilken får 3 starka DG och Songs for Drella får 4 DG även om betyg känns fjuttigt en dag som denna...








lördag 26 oktober 2013

The Passage

Daniel Cavanagh från Anathema gör här musik till Joseph Geracis texter. Mycket lågmält och vackert, blir en slags spoken words musik av det. Ibland läser Joseph själv, ibland är det Daniel och däremellan Heather Leah Huddleston. Som sagt mycket vackert så även förpackningen som är digibok i DVD storlek med alla texterna och storslagna fotografier. Absolut 4 DG för denna underbara musikupplevelse!



fredag 25 oktober 2013

Sgt. Fury and his howling commandos

Stan Lees serieroman om en stridskåt seargant i amerikanska armen under 2:a världskriget. Mycket jargong och slang samt stenhård attityd där inget uppdrag är för svårt för kommandosoldaterna. Känns spännande i början men tröttande på slutet. Jämfört med andra klassiska Stan Lee figurer såsom Spider-man har denna "essentials" bara blivit en volym. Jag kan förstå varför, materialet tog helt enkelt slut... Jag kan för övrigt rekommendera dessa prisvärda "essentials" utgåvor från Marvel, även om de är okolorerade, denna drygt 500 sidor för dryga 100-lappen men välj hellre någon av de mer klassiska i så fall. Jag har fler av dessa så utlåtande kommer. Tyvärr Stan det kan inte bli mer än 2 DG för denna!



Drömelvan

Såg man på Tipsextra under sjuttiotalet känner man igen alla dessa profiler som Petter Karlsson valt ut till sin drömelva. Här får du en presentation av dem och deras framgångar men också en inblick i vad som sedan hände med dem då författaren har åkt runt och intervjuat dessa hjältar igen 20 år senare. Antagligen om du såg tipsextra så läste du även Buster, det gjorde i varje fall jag, och då uppskattar du säkert även de elva serieuppslag av Bustertecknaren Reijo Stävenborg. Gillar du fotboll så tycker du som jag att det här är en underbar bok väl värd 4 DG!



Dödliga uppdrag under andra världskriget

Detta är en lite annorlunda bok om andra världskriget. Här har författaren Rasmus Dahlberg valt ut tio olika uppdrag alla mer eller mindre omöjliga och vilka sedermera fick stor betydelse för kriget. I boken får man en inblick i hur den lilla människan med sitt mod och sin kompetens samt sin övertygelse lyckade med att skapa stordåd. Uppdragen är både ur de allierades såväl som ur axelmakternas synvinkel och man kommer direkt in i händelsernas centrum så det är en mycket intressant såväl som spännande bok. En annan fördel är att den är kort, knappt 200 sidor, och lättläst så är man inte van vid fackböcker så kan detta vara en bra bok att starta med innan man ger sig på Hastings eller Beevor. Den får 3 förhållandevis starka DG!



Ansel Adams at 100

Gillar du fotografier, speciellt landskapsvyer och naturbilder, då har du säkert hört talas om Ansel Adams. Denna bok gavs ut till minne av 100-årsdagen av hans födelse och kan ses som en fotobok eller som en utställning i kompaktformat. John Szarkowski har här försökt att visa på Ansels hela register som fotograf med bilder, mer eller mindre kända, från hela hans karriär. Jag tycker det är helt fantastiska bilder och ingen av dem är i färg... Den inledande texten om Ansel har jag inte läst, här är det verkligen aktuellt med att bara titta på bilderna ;-) Dessa underbara fotografier får av mig 5 DG!



Lång dags färd mot natt

Jag är ingen van läsare av pjäser. Men denna är alldeles strålande trots sitt mörker. Alltså inte upplyftande läsning men mycket läsvärd... Eugene O'Neill fick för övrigt Nobelpriset i litteratur 1936. 4 DG får den av mig!


tisdag 22 oktober 2013

Trilogin om Frank Bascombe

Nu har det blivit dags att dela med sig av en av mina största läsupplevelser. Det är författaren Richard Fords romantrilogin om Frank Bascombe. Sviten inleds med Sportjournalisten (1986) följs sedan av Självständighetsdagen (1995) och avslutas med Som landet ligger (2007). Alltså mer än 20 år mellan första och sista delen... Det fina med detta är att "vardagsrealismens" mästare här ger en presentation av amerikanen och hans samhälle och hur de i symbios har förändrats från slutet av 1900-talet och fram in på början av det nya årtusendet. Detta är mästerligt! Så otroligt bra! Måste läsning! 5 DG!



Släktet

Detta är den första delen i en trilogi om vampyrer skriven av Guillermo del Toro och Chuck Hogan. Vampyrer, redan där blir man misstänksam och tänker att det är inget för mig. Men faktiskt så är boken riktigt spännande och välskriven. Blev ovanligt intensiv läsning, 5 dagar, för att läsa ut denna bok. Jag har redan del två och har precis beställt del tre från Bokus. Där finns de inbundna för ca 90 kr styck, schysst pris tycker jag! Känner ni igen namnet del Toro så är det regissören bakom Pans Labyrint och Hellboy, vilket ni ser på omslaget, så jag passar på att även tipsa om dessa filmer. För första delen i trilogin blir betyget 3 DG!



Höstlegender

Jim Harrison är en otroligt bra författare, speciellt kortromaner och noveller är hans styrka. I Höstlegender får vi ta del av tre av hans kortromaner i en volym (Hämnd, Mannen som avstod från sitt namn och Höstlegender). Mycket skarptecknat, koncist och rakt på sak med en prosa som griper tag i läsaren. Den tredje berättelsen är den som även fått namnge boken och vilken även filmatiserats med t ex Brad Pitt och Anthony Hopkins i rollerna. Missa inte boken bara för att du har sett filmen! Betyg film 3 DG och bok 4 DG!


The Crimson Empire Saga

Detta är ett samlingverk bestående av de tre Crimson Empire berättelserna samt två extra berättelser. Världen är samma som Star Wars utspelar sig i men efter Palpatines död. I berättelsen följer vi Kir Kanos jakt på Carnor Ajax efter hans svek mot kejsarens livvakt och efterföljande kamp för att erövra kejsarens tron. Kan Kir Kanos lyckas med att stoppa honom... Härligt tjock med över 500 sidor, snyggt tecknad, spännande och underhållande. 4 DG!








söndag 20 oktober 2013

A show beyond man and time

Detta är en dubbel-CD från tyska RPWL. Albumet innehåller inte ny musik utan är en liveupptagning från en show som bygger på deras fantastiska skiva Beyond man and time framförd i Polen 22 februari 2013. Totalt 90 minuter med musik och fantastisk kvalitet i inspelningen. Det är kanske också det som är min största invändning, att live känslan är för lik studioalbumet och därmed inte riktigt förmedlar den nerv man kan önska från en konsert. Det är å andra sidan den enda invändning jag har, så gillar man tight välspelad symfonirock typ Marillion med inslag av "svävande" Pink Floyd sound så gillar man troligtvis detta. Vill kanske ändå rekommendera de som är nya inför RPWL att välja studioalbumet först. De får 4 DG för denna dubbel-CD!


 

Final rounds

Detta är inget mindre än en strålande roman med mycket golf! Grunden för boken är relationen mellan en son och hans far och deras gemensamma intresse för golf och golfbanor. Den är mycket gripande och en underbar kärleksförklaring mellan far och son. Läs och lär nu när golfsäsongen är över för i år... Boken får 4 starka DG för sin värme och innerlighet.


Dethroned and uncrowned

Detta är en omarbetad version av albumet Dead end kings. Albumet gavs ut i samband men att Katatonia bytte bolag från Peaceville till Kscope. Dead and kings har här fått en mer progressiv och atmosfärisk framtoning som passar Katatonia lysande. Hoppas framtiden hos Kscope ger mer av denna varan. Mycket bra skiva som får 4 DG!


fredag 18 oktober 2013

Under kupolen

Detta tycker jag är en av Stephen Kings absolut främsta romaner tillsammans med Pestens tid, Varsel och fantasyromanen Talismanen. Storyn är följande; ett litet amerikanskt samhälle ute på landsbygden isoleras under en kupol vilken är ogenomtränglig och detta får till följd att alla de olika karaktärer som finns i det lilla samhället får utrymme och förstärks under isoleringen, ungefär som ett sociologiskt experiment. Förklaringen till själva kupolen är dock inte så raffinerad... Men bortsett från det, en härlig roman på nästan 1200 sidor att njuta av i höst. 4 starka DG!



Världskrig Z

Max Brooks son till Mel Brooks har skrivt en av de bästa zombieböckerna jag läst. Kan man bara börja med att acceptera att det finns zombier (vilket kan vara nog så svårt) så går boken snabbt in på själva kriget mot dem. Det är som sagt ett världskrig och man får följa hur vissa nyckelnationer tar sig an zombierna. Det intressanta är hur Max Brooks skildrar tillvägagångssättet utifrån våra uppfattningar (fördomar) om olika länder och dess invånare. Några exempel, USA bombastiskt och högteknologiskt, Israel genom gerillakrig, Kina försöker mörka allt och är vårdslös med sin befolkning före att förlora ansiktet etc. Trots att det är en zombieroman är det intressant, kul och underhållande att läsa hur världskriget utvecklas. Har blivit filmatiserad men jag har tyvärr inte sett den ännu. 4 DG är den värd!



torsdag 17 oktober 2013

2666

Smutsigt, våldsamt, korrupt och grymt. Mer än 1000 sidor avskräcker de flesta men boken var överraskande nog ganska lättläst men dock lite tung att hålla i. Som helhet är det en mycket läsvärd bok i latinamerikansk anda, mästerverk tycker en del och visst är det en stor roman inte bara till omfånget men mästerverk tycker jag är lite i överkant. Den får 4 DG av mig!



Min kamp

Första delen i Karl Ove Knausgårds mastodontverk läst. Introvert, personlig, välskriven och realistisk. Kanske inte den bästa "feelgood" läsningen utan snarare läsning som berikar och skapar funderingar. Faderskap, uppväxt och familjerelationer genomsyrar boken. Läsvärd, jag kommer att läsa de andra delarna efterhand. Totalt rör det sig om ca 3 000 sidor... Svaga 4 DG!



lördag 12 oktober 2013

Universal

Detta är en liveupptagning från Plovdiv i Bulgarien med tillhörande konsert-DVD av Lasse Hoile (bl a känd för sitt samarbete med Steven Wilson). Under denna konsert får de stöd från Plovdivs filharmoniska orkester vilket ger många härliga moment av stråkharmonier och stundtals enorm tyngd åt musiken (gåshudsvarning utfärdad). Låtvalet är från senare delen av Anathemas karriär och väldigt representativt för denna period. Live CD:n är på nästa 80 minuter och DVD:n innehåller ytterligare några spår. Väldigt prisvärd utgåva! Absolut 5 DG!


Hetta

Ian McEwan är en av husgudarna i bokhyllan! Hans böcker är underhållande, karaktärerna är mänskliga och själva berättelserna givande. Detta är en av hans vassaste tillsammans med Lördag men oavsett vilken du väljer är romanerna av mycket hög kvalitet. Några har filmatiserats t ex Försoning och Kärlekens raseri vilka båda också är mycket bra filmer. Läs och se! Hetta får en solklar 5 DG!



fredag 11 oktober 2013

Bland träden

Islänningen Gyrdir Eliasson fick Nordiska Rådets Litteraturpris 2011 för boken Bland träden. Boken är inte en sammanhållen roman utan består av 47 korta berättelser. Berättelserna är som sagt korta, koncisa, avskalade och mycket väl uppbyggda. Stort läsvärde för mig (och dig) som gillar noveller och kortromaner med lite spänst. Boken är tyvärr alltför tunn, dryga 200 sidor känns nästan lite som en besvikelse. Skulle gärna ha läst ytterligare ett 10-tal berättelser... Boken får 4 DG av mig!


Earth Abides

Denna underbara SF roman från 1949 är en post-apokalyptisk skildring om hur en överlevande man samlar människor runt sig för att försöka bygga upp mänskligheten igen. På vägen fram ställs många frågor kring vad man bör passa på att göra annorlunda mot "förra" gången, hur kan man lära av mänsklighetens tidigare misstag nu när man fått en ny chans. Det visar sig inte bli så enkelt... En av de absolut bästa SF romaner jag läst. Bra skriven, intressanta filosofiska diskussioner och ett bildspråk som gör att boken stannar kvar i minnet. Dessutom ett intressant ställningstagande till bibliotek. 5 DG!


Fallen

Ian Rankins kriminalromaner håller hög klass. De är spännande, engagerande och med intressant persongalleri. Romanerna brukar oftast utspela sig i nutidens Skottland med John Rebus som utredare. Som sagt alla de deckare jag läst av Rankin håller hög klass så även denna. Övertygande 3 DG!



Skulle jag dö under andra himlar

Johannes Anyurus debutroman är en blandning mellan poesi och prosa. Lite svårt att komma in i men sedan flöt det på bra. Vet inte om den kan kallas för kärleksroman men det är en stark kärlekshistoria som driver berättelsen. Men den kan lika gärna ses som en mognadsroman betraktat lite mer från de svåranpassades sida... 3 starka DG!


onsdag 9 oktober 2013

Bödelns sång

Norman Mailer är en stor författare. Hans bok De nakna och de döda är antagligen den främsta romanen om 2:a världskriget. Men Bödelns sång, en dokumentärroman om Gary Gilmore som avrättades i Utah 17 jan 1977 på 1133 sidor, är inte hans bästa. För omfångsrik och pratig, hade vunnit mycket nerv och momentum om den kortats ned till hälften. Men läs den för den är trots allt intressant. 3 DG!


tisdag 8 oktober 2013

Sin City

Läste Frank Millers Sin City i söndags och blev tvungen att se om filmen igår! Suggestivt, vackert, rått, mörkt och hårdkokt... Får självaste James Ellroy att rodna! Måste säga att filmen är mycket väl trogen den grafiska romanen. Filmen spänner dock över tre delar jag har bara läst del ett men där är dialogen i stort sett ordagrann. Kul kuriosa är att Frank Miller spelar prästen i filmen. Båda får 4 DG!


fredag 4 oktober 2013

Milstolpe

Gillar du postrock? Då är detta ett måste för dig! Isis - Panopticon är rå, vacker, skör, våldsam, atmosfärisk och blytung i en alldeles enastående helhet. Isis har gjort flera bra skivor och drivit postrockscenen framåt men detta är en absolut höjdpunkt inom genren. Gillar du Neurosis, Pelican, Long Distance Calling med flera och du inte har denna så har du verkligen något att se fram emot. Köp nu!!! Lätt att sätta betyg på denna 5 DG, men det hade du säkert redan räknat ut...


Främlingens barn

Alan Hollinghursts roman från 2012 är en stor läsupplevelse. Man får under i stort sett ett sekel följa en engelsk familj och deras sociala samspel. Miljön är typiskt brittisk, de finare intellektuella sfärerna, med herrgård och betjänter. Språket är ypperligt, personerna starka karaktärer som består efter det att boken är läst. Omfånget kan skrämma, nästan 600 sidor, men i varje fall jag önskade att den var minst dubbelt så tjock... Kan inte bli annat än 5 DG!



Tre sekunder

Känner du för en bra och lättläst deckare nu till helgen så kan jag rekommendera denna av Roslund och Hellström. Mycket spännande, språket flyter fint och trots en hel serie av bra kriminalromaner om kriminalaren Ewert Grens är detta nog deras bästa. Fick också välförtjänt Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 2009. Betyget som baseras sig på genren blir 4 DG!


Genesis Revisited

Steve Hacket har gjort två "återbesök" i 70-talets arkiv. Tack för det! Härligt att han väcker liv i de gamla klassikerna. Det första återbesöket är dock något svagare än det andra å andra sidan fixade min kära svåger en personligen signerad utgåva och det är för mig oerhört stort! Steve Hacket har skrivit på just mitt konvolut, han har haft min skiva i sin hand... Tack Gunnar! På samma gång vill jag även slå ett slag för första utgåvan av Genesis Archive. Där finns unikt live material bland annat hela Lamb lies down on Brodway! Oerhört bra och dessutom mycket fin produktion. Svår att få tag på men ser du den så köp! Revisited 3 DG, Revisited II 4 DG och Archive 5 DG!