söndag 29 december 2013

Saga

Detta är en grafisk roman inom genren sci-fi/fantasy. Författaren Brian K. Vaughan är kanske mest känd för serien Y Last man som anses vara en av de bästa grafiska romanerna någonsin. Efter att ha läst Saga del 1 och 2 blir jag väldigt sugen på att läsa Y Last man... Samtidigt ser jag fram emot Saga del 3 för denna serie var väldigt bra. Personerna vi får följa blir kära, får barn och flyr! Anledning, de härstammar från två olika raser som alltid varit fiender och nu måste de tystas och straffas för sin "omöjliga" kärlek vilken naturligtvis inte kan tillåtas. Många konstiga karaktärer dyker upp under jakten och de får hjälp från oväntat håll samtidigt som insatsen ökar och jakten eskalerar. Spännande! Hög kvalitet! Betyg 3 starka DG!




Edison's Children - The final breath before november

Äntligen har den anlänt! Edison's Childrens andra album, The final breath before november. Som medlem i "The Children of Edison" så förbeställde jag skivan och T-shirt samt mitt namn i häftet. Hur kul som helst. Gruppen består av Eric Blackwood samt Pete Trewavas (känd från Marillion) och musiken beskrivs väl bäst som atmosfärisk och vacker symfonirock. Det är långa låtar, teman som går igen och oerhört välarbetat, skivan klockar in på mäktiga 79 minuter. Jag har varit i kontakt med dem en del och de svarar alltid personligen, numera går jag under namnet "The Swede". Jag vill väldigt gärna sprida deras musik i Sverige då det de gör är ovanligt och svårt att komma i kontakt med t ex är skivan självfinansierad. Men det är bra, mycket bra till och med. Gillar du Marillion och motsvarande så älskar du detta! Mitt betyg, och då är jag trots allt objektiv, blir 4 starka DG då det är en skiva som växer och kommer följa mig genom många lyssningar! Köp den...

Måste efter ytterligare några lyssningar revidera betyget till 5 DG!

http://www.edisonschildren.com






måndag 23 december 2013

Vad du borde fått i julklapp

Missnöjd? Kom inte tomten med det hårda paket du önskade dig? Då kommer här ett tips till mellandagarna... Raymond Carver - Där jag ringer ifrån. Det är en diger samling noveller från en av mästarna. Här finns ett urval från hela hans "korta" karriär (blev bara 50 år), en del har redan publicerats i Genvägar och Grannar men det är också en hel del noveller som aldrig tidigare givits ut på svenska. Måste köp! Ho, ho, ho God Jul på er alla!


Kanada

För er som följer min blogg är det ingen överraskning att Richard Ford är en av mina favoritförfattare. Detta han senaste verk har lovordats av en enig kritikerkår och lyfts fram i många topplistor såhär vid årets slut. Romanen inleds med "Först tänker jag berätta om rånet som våra föräldrar begick. Sedan om morden som inträffade senare.". Här kan man nästa få känslan av en psykologisk thriller som leder fram mot oundvikliga brott. Om så hade varit fallet hade den varit ganska så misslyckad. Romanen är något så mycket mer. Dell Parsons är en 15-årig pojke som får sitt liv vänt upp och ner under ett händelserikt år och det är det boken handlar om. Hur man hanterar detta faktum, hur man går vidare på egen hand, hur man förlikar sig accepterar och anpassar sig och hur man sedan gör något av det och går vidare. Eller så gör man det inte... Romanen avslutas i varje fall med meningen "Vi gör vårt bästa". Med dessa ord ringande i huvudet slår jag ihop pärmarna och inser att jag just läst en stor roman, kanske en av de allra bästa som någonsin skrivits. Betyg 5 DG!


onsdag 18 december 2013

Preacher - Book One

Oj, oj, oj! Tufft, hårdkokt, våldsamt och mycket bra. Denna grafiska roman av Garth Ennis och Steve Dillon är lysande. Storyn är intressant och illustrationerna bra om än inte lika bra som berättelsen så där finns viss förbättringspotential för att få full pott. Jag tänker inte avslöja storyn men det handlar om en pastor som blir besatt och gör upp med sig själv samt nästan alla andra utan att lägga några fingrar emellan. Detta är bok ett av sex som sammanställer alla 66 utgivna utgåvor. Jag har läst den häftade utgåvan vilken är av toppkvalitet med läckert matt omslag, bra häftning och lyxigt papper. Detta är bland det bästa jag läst i genren så betyget blir högt, 4 DG!


söndag 15 december 2013

The Fall

Detta är ett nytt samarbete som signats av Kscope som låter mycket lovande. Multiinstrumentalisten Justin Greaves från Cripple Black Phoenix slår sig ihop med svenska sångerskan Belinda Korlic. Det finns två smakprov på Kscope och inriktningen verkar vara lugn och finstämd musik. Artistnamnet de kommer använda sig av blir Se Delan och de tar det båda seriöst och ser det som ett samarbete som kommer fortsätta. Skivan är planerad till våren 2014. Ni som precis som jag uppskattar CBP behöver inte vara oroliga Justin räknar med att det inte skall vara några problem med att hålla igång båda formeringarna. Betygsättning kan inte ske på bara två ljudspår så jag ber att få återkomma när jag har köpt skivan men gå gärna in och lyssna själva.

http://www.kscopemusic.com/2013/12/11/se-delan-sign-kscope-debut-album-fall-released-spring-2014/


Krigets färger

Arkadij Babtjenko är idag verksam som journalist och var kollega med Anna Politkovskaja. Denna bok handlar om när han som 18-åring kallades in för militärtjänstgöring och skickades till Tjetjenien. Boken är indelad i två delar del ett som utspelar sig under första kriget då han som rekryt sänds iväg att tjäna fosterlandet. Det blir inte riktigt som han tänkt sig. Pennalism, förtryck våld, stöld blir huvudingredienserna i hans krig. Byteshandeln med fienden för att kunna undvika de mer erfarna soldaternas misshandeln blir vardag. Andra delen handlar om andra kriget då är han mer erfaren och deltar mer i kriget men då handlar det mest om att överleva där stöld och korruption blir verktygen. Naturligtvis är det en roman men med verklighetsförankring och det är otäckt att höra om hur deras egna soldater och officerare är den egentliga fienden. Man förstår att ryssarna inte var speciellt effektiva i sin krigsföring då moralen och motiven för kriget inte fanns vare sig hos soldater eller officerare utan alla hade sin egen agenda från att överleva till att sko sig så mycket som möjligt på kriget. Mycket skrämmande och stark berättelse. Betyget för Krigets färger blir 3 DG!


måndag 9 december 2013

Musashi Samurajen

Musashi är en av de mest berömda samurajerna trots att man inte vet säkert om han funnits. Däremot har det skrivits böcker och spelats in filmer om honom. Denna bok om honom är ren fiktion och har kallats för en japansk "Borta med vinden". Omfånget är imponerande för att inte säga avskräckande 1112 sidor med stora blad och liten text ändå ville jag inte att den skulle ta slut. Romantik, spänning, svärdsdueller, samurajfilosofi och maktkamp blandas upp i detta episka drama. Författaren, Eiji Yoshikawa, är känd för sina historiska romaner och har belönats med bl a "Kulturordern" som är den finaste utmärkelsen en japansk författare kan få. Detta är som sagt i alla avseenden en stor roman och en av de som jag förhoppningsvis kommer att läsa om någon gång i framtiden. Har man det minsta intresse för samurajer och japansk historia bör man absolut läsa denna. Boken får betyget 4 DG!


Star Wars - The Complete Saga

Detta är en grafisk roman vilken innehåller Star Wars episod I-VI. Filmerna är idag att betrakta som klassiker och jag tror i stort sett alla känner till kampen mellan det onda imperiet och de goda rebellerna som försöker återta makten och befria galaxen. Filmerna kom först och serierna skapades för att följa upp succén. Star Wars - The Complete Saga är en anpassning till filmernas specialutgåvor och är en samlingsvolym. Det är kul att följa de första Star Wars serierna  (IV-VI) och sedan se hur utformandet och tecknandet har förändrats/utvecklats (I-III). Naturligtvis är de mycket trogna filmerna så de som räknar med något nytt blir besvikna, jag däremot fick precis det jag ville ha... Mycket bra och häftigt att läsa, speciellt efter det att man sett filmerna. Köp! Betyget blir högt 4 DG!








lördag 7 december 2013

The Incredible Hulk

Vresiga, arga och galna Hulken luras iväg från Jorden för att hamna på planeten Sakaar i berättelsen Planet Hulk. Där hamnar han i händerna på en tyrannisk kejsare men han bryter sig fri och lierar sig med nyfunna vänner. Till slut lyckas de vända hela den kuvade planeten till att slå tillbaka och överta makten. Självaste Hulken blir därefter utsedd till ny regent på Sakaar. I slutet kommer en cliffhanger när han konstaterar att vännerna som skickade iväg honom från Jorden aldrig ville att han skulle överleva. Fortsättning följer i World War Hulk där jag misstänker att han kommer att göra upp räkningen med Iron Man, Reed Richards och de andra. Snyggt gjord och bra story gör att den får 3 DG!


Storm Thorgerson

I år dog en ikon inom grafisk design! Storm Thorgerson har alltid drivits av en stark övertygelse om skivomslagets betydelse för musiken och hans kompetens var erkänd. Denna bok är kanske inte en bok man läser från pärm till pärm utan mer en uppslagsbok där man kan få njuta av fantastiska fotografier samt ta del av berättelserna bakom, hur man gjorde, problem och diverse anekdoter. Boken är skriven av Storm Thorgerson och hans kollega Peter Curzon och de står också för urvalet. Här hittar du skivomslag (och en del annat t ex bokomslag) gjorda för artister såsom Pink Floyd, Muse, Biffy Clyro, Cranberries, Steve Miller, Mars Volta, Pineapple Thief med flera. Underbart vacker bok i stort liggande format av högsta kvalitet. Betyg 4 DG!













The Best American Short Stories of the Century

1915 började Edward J. O'Brien ge ut en bokserie bestående av ett urval av kortberättleser/noveller. Edward var känd som en stör läsare, det sägs att han läste fler än 8 000 berättelser varje år. Med denna bakgrund var det också självklart att han skulle vara redaktör för serien. Så fortsatte han att vara fram till sin död. Urvalet han gjorde och som fortfarande gäller är att det är kvalitén och inte det kommersiella som styr vilka som kommer med. Det har fått till följd att serien ibland har anklagats för "snobberi" men å andra sidan har författare som t ex Hemingway här kunnat få sin första publicering trots upprepade refuseringar från olika förlag. "Century" utgåvan är ett urval av det bästa utgivet mellan 1915-1999 och det är John Updike tillsammans med nuvarande redaktören Katrina Kenison som står för urvalet. I slutet får man "bibliographic notes" för deltagande författare samt ett index för hela utgivningen 1915-1999. Naturligtvis innehåller denna samlingsutgåva många underbara berättelser både från kända författare såväl som för mig helt okända. Kanske är det där den stora behållningen ligger, att upptäcka nytt. För att nämna några av de mer kända så hittar du här berättelser av Munro, Carver, Nabokov, Faulkner, Roth, Elkin, Oates, Singer, Bellow, Updike, Sontag, Proulx och många fler. Totalt är det 56 berättelser i denna magnifika volym och du köper den för drygt 100-lappen så det är väl investerade pengar... Slutligen då ett betyg vilket inte lär överraska någon, för det bästa av det bästa blir mitt betyg 5 DG!


måndag 2 december 2013

Lunatic Soul I & II

Jag vet inte men en del av er känner kanske till det framgångsrika progressiva (symfoniska) bandet från Polen som heter Riverside (de är så bra så det kommer ett separat inlägg om dem i framtiden). Vad inte så många känner till är att vokalisten, tillika basisten, Mariuzs Duda har ett eget solo projekt som han kallar Lunatic Soul. Kscope håller sina vingar över detta och tack för det. Benämningen på stilen är väl progressiv rock men det är som ni alla vet ganska omfattande... I varje fall så är det mörkt, lugnt, långsamt, suggestivt och vackert. Kan inte riktigt ge några referenser då det är ganska eget men det är väl värt att utforska! Jag tar här med skiva I och II båda självbetitlade som Lunatic Soul och skulle mycket väl ha kunnat givits ut som ett dubbel-album, de är ett par. Vilken dubbel-CD det hade blivit, vi pratar i klass med Lamb Lies Down on Broadway, The Wall, Mellon Collie and the Infinite Sadness och andra kultförklarade verk. Jag ger dem gemensamt betyget 4 DG!




Crack the Skye

Sugen på ett riktigt rockalbum i höstmörkret? Då kan jag tipsa om Mastodon - Crack the Skye från 2009 som tickar in på 50:03 minuter. Det är driv, det är hårt, det är musikaliskt, det är helt enkelt djävulskt bra! Tänk er Monster Magnet på speed blandat med gamla influenser från Led Zeppelin och Black Sabbath utspätt med en skvätt tung Neurosis... En salig röra helt klart, men detta är deras fjärde studioplatta och de är kompetenta nog att få ihop det. Blir otroligt bra progressiv metal! När jag skriver detta är hörlurarna på och jag njuter för fullt och blir helt sagolikt lycklig. Betyg 5 DG!


Atlas Black: Complete Adventure

Atlas är en lat skoltrött kille utan pengar och utan mål. Dessutom har han tappat riktning i livet och vill bara glida fram smidigast möjligt. Om några månader slutar han skolan och vet inte vad han skall göra. Då kommer han på att han tillsammans med sin studentkompis skall starta ett företag. Vi får därefter följa med på deras resa fram till starten av sitt företag. På vägen får vi dessutom skolning i teorier inom management, ledarskap, entreprenörskap, kommunikation och motivation. Med andra ord en bildningsresa i form av grafisk roman skriven av Jeremy Short som innehar The Rath Chair in Strategic Management på University of Oklahoma. Mycket effektfullt och lärorikt! Betyget blir 4 DG!


söndag 24 november 2013

För mycket lycka

Årets nobelpristagare kanadensiskan Alice Munro är främst känd för sina noveller. Detta är en samling omfattandes 10 noveller som utspelar sig i både nutid och dåtid. Ett genomgående tema är att hon ofta skildrar starka kvinnoöden på ett realistiskt och vardagligt sätt både vad gäller familjeliv såväl som karriär. Hon skriver klart och enkelt utan onödiga ord vilket gör prosan exakt och kristallklar. I den sista novellen som heter just för mycket lycka skildras ryskan Sofia Kovalevsky, den första kvinnliga professorn i matematik och det i Sverige på Stockholms Universitet. Betyget blir 4 DG!


lördag 23 november 2013

Ark

För ett tag sedan skrev jag om Dead Can Dance och deras Anastasis album. Nu har turen kommit till en av personerna som utgör DCD nämligen Brendan Perry och hans senaste skiva Ark. När man lyssnar på denna så känns DCD efterföljaren Anastasis mycket naturlig. Musiken är förhållandevis likartad och arbetet gediget. I live utgåvan av Anastasis finns det med en del gamla DCD låtar men även ett par spår från detta album. Som vanligt bygger musiken mycket på stämningar och harmonier. Vacker och återhållen, nästan dyster, musik men oerhört bra. 4 DG delas ut och därmed en skiva som var och en borde ha därhemma inför vintern!


Frihet

Jag kommer ihåg när jag fick Jonathan Franzens första översatta roman, Tillrättalägganden, som julklapp. Det blev en härlig jullovsläsning! Frihet är hans senaste roman som översatts och även denna är oerhört bra. Personerna, livet de lever och omgivningarna återges förtroendefullt och inkännande. Boken är ett typiskt exempel på den genre jag själv kallar för amerikansk vardagsrealism. Samhället, relationer och värderingar skildras på ett sett som berör (läs även Richard Ford) och det uppskattar jag att läsa. Betyget blir svårt att sätta, snudd på 5 men det får inte gå inflation i betygsskalan så jag stannar på en stark 4!


Marillion

Marillion är gamla favoriter sedan 80-talet! De har givit ut två officiell bootleg box set. Ett för de första åren med Fish som sångare och ett för åren som följde med Steve Hogarth som sångare. Detta är box set vol 2 och alla skivorna är liveupptagningar främst med senare låtar men även en del gamla låtar från Fish eran finns med. Totalt är det 8 CD skivor varav den sista innehåller två BBC sessions. De första skivorna (-1990) har en något sämre ljudkvalitet men det blir bara bättre och de två sista skivorna är från en konsert i Warzawa (1994) del 1 och 2 som är mycket bra! Väntar bara på utgåvorna 3 och 4 med det allra senaste materialet. Jag ger boxen samlingsbetyget 3 DG och för en fan av Marillion mycket kul att ha i hyllan!


Hulken

När jag var liten var varje stund tillsammans med Hulken en högtidsstund. Så är det fortfarande... Denna utgåva, The definitive incredible Hulk, är en samling utvalda äventyr med Hulken allt från absolut första avsnittet av mästaren själv Stan Lee till mer moderna äventyr av mer modern grafisk utformning. Där Stan Lee vinner i berättandet vinner efterföljarna i teckning och färgläggning så någon vinnare kan jag inte utse mer än mig själv som fått läsa dessa äventyr och återstifta bekantskap med Hulken. Betyget blir 3 starka DG!


onsdag 20 november 2013

1 000 sidvisningar

Denna blogg startade jag i slutet av september och igår passerade den 1 000 sidvisningar! Detta gör mig oerhört glad, tack skall ni ha alla ni som besöker den. Nu vill jag naturligtvis gärna passera 2 000 sidvisningar så kom gärna hit igen för nya tips om böcker, skivor och filmer. Jag uppdaterar bloggen kontinuerligt även om det av naturliga skäl blir flest inlägg på helgerna. Jag uppskattar också all hjälp jag kan få med att sprida denna blogg så dela gärna med dina vänner (ovänner!?), kollegor och andra intresserade...





söndag 17 november 2013

Anastasis

Ibland finns det vissa grupper som efter en lång karriär tappar i skärpa. Dead Can Dance (Brendan Perry & Lisa Gerrard) var en sådan grupp som efter skivan Into the labyrints inte riktigt lyckades prestera på samma nivå igen. Några år därefter gjorde DCD ett längre uppehåll och satsade på sina solokarriärer istället för att plötsligen återförenas och 2012 släppa albumet Anastasis. Denna återförening blev synnerligen lyckad och som jag tycker har de med Anastasis givit ut deras hittills bästa skiva. Här blir betyget 4 mycket starka DG!


Mästerverk

Som titeln utlovar är mästaren i farten och då tänker jag på författaren Michail Bulgakov. Hans bok Mästaren och Margarita är verkligen en klassiker. Att redogöra för handlingen är i stort sett omöjligt men det är en kamp mellan gott och ont där självaste Djävulen gör entré. Jag minns när jag läste denna på tåget och tydligen satt och skrattade högt åt det bisarra i förvecklingarna eftersom en medpassagerare var tvungen att fråga vad det var för bok jag läste. Här är det dags för toppbetyg igen och 5 DG delas gladeligen ut!


Den larmande hopens dal

Denna bok handlar om Ina Ljung som får ett vikariat som journalist på en landsortstidning i Västra Götaland. Att komma som högutbildad utböling till en stagnerad glesbygd är inte lätt. Att lära känna och förstå sin omgivning och de missämjor som råder där är inte det lättaste som nyinflyttad. Naturligtvis blir det turbulens kring Ina och hennes artiklar. Underbar prosa och underfundig skildring av glesbygden. Detta är författaren Erik Anderssons tredje bok. Erik är också verksam som översättare och då kanske mest känd för nyöversättningen av Tolkiens verk Hobbiten och Sagan om ringen. Betyget blir 3 starka DG!


Brott och skuld

Ferdinand von Schirach är egentligen advokat. Hans två böcker Brott (11 berättelser) och Skuld (15 berättelser) tar avstamp i advokatyrket men handlar också lika mycket om offer och förövare. Det är samhällskildring från "baksidan" när den är som bäst. Spännande, gripande och mycket väl berättat. Ursprungligen gavs dessa ut som två separata böcker men Bonnier Pocket har haft det goda omdömet att slå ihop dem i pocketutgåvan. Fantastiskt bra läsning som får 4 DG!


Spiderwick

Spiderwick är en serie böcker om totalt fem delar. Jesper läste dessa i 10-årsåldern och tyckte bra om dem. De är ganska tunna och mycket lättlästa. Dessutom har böckerna illustrationer vilket han tyckte gjorde läsningen roligare och gav flyt till läsningen då man fick vända blad snabbare. Filmen lovade vi honom att köpa när han läst klart böckerna vilket vi också gjorde och sedan såg tillsammans. Den var mycket underhållande för hela familjen. Filmen får 4 JG och böckerna får också 4 JG!




Percy Jackson

Första delen i Percy Jackson läste vi för Jesper då 11 år. Han blev väldigt förtjust i denna serie och har sedan själv läst de andra delarna, totalt är det fem delar i denna serie. Jesper tyckte den var spännande att läsa med allt från humor, kärlek och spänning. Han tyckte de var ganska lätta att läsa även om några av böckerna var lite väl tjocka (440 sidor på topp). Första delen har även filmatiserats men Jesper tyckte boken var bättre. Betyg på filmen 4 JG och bokserien får 5 JG!




söndag 10 november 2013

Reportagen

Johan Ehrenberg är nog mest känd för att ha startat tidskriften ETC och för sitt könsbyte. I denna massiva volym samlar han 20 stycken av sina reportage som spänner över 30 år. Det handlar om politik, kapitalism och samhället vi skapar och lever i. Det är välskrivet, engagerat och intressant. Johan ger i sina reportage tydliga ställningstagande och han är genomgående på den svages sidan i kampen mot den starke oavsett om det är politiska eller kapitalistiska ställningstagande. Naturligtvis vet man vilka värderingar Johan står för men det är ändå intressant att läsa och få den djupare inblick som reportagen ger. Självklart är det olika kvalitet på reportagen men som helhet är det konsekvent och bra genomfört och 3 välförtjänta DG delas ut!




First blood/Tvekampen

John Rambo är säkert känd för många. Den första filmen om honom First blood är en film som inte bör blandas ihop med de övriga då den är så mycket bättre. Bra story, spänning och samhällskritik gör den till en sevärd film. Vad en del kanske inte känner till är boken Tvekampen skriven av  David Morrell utgiven 1972 som utgör förlagan till filmen. Den är om än mycket bättre än filmen och underbar sträckläsning. Betyg för filmen blir 3 starka DG och boken får 4 DG!




lördag 9 november 2013

Göran Zachrisson - Mr Golf

För mig finns det en golfkommentator som kommer före alla andra. Jag är nämligen uppväxt med public service tv och där kommenterade han golf långt innan kommersiella intressen gjort att man knappt får se golf i SVT längre. Ni förstår säkert att jag pratar om Mr Golf himself, Göran Zachrisson. Nu när hösten slagit ut i full prakt och golfen känns avlägsen så kan en golf DVD var kul. Här finns samlat alla godbitarna från TV-serien FORE! Vill du hellre läsa en bok så kan du välja 20 berättelser om golf. I detta material finns många anekdoter men också en hel del intressant att lära om golf och golfens historia. Det är fascinerande hur väl man kan höra hans berättarröst när man läser boken. Betyget blir 4 DG!




fredag 8 november 2013

Svante Weyler Bokförlag

Weyler är ett ganska litet men kvalitetsmedvetet förlag. De sista åren har de verkligen lyckats få in några fantastiska storsäljare ta t ex Deon Meyer som skrev 2010 års bästa kriminalroman eller Tomas Bannerhed som fick Augustpriset 2011. Inte nog med dessa litterära framgångar (se ett par fler exempel som bilder) utan de har också en hög kvalitetskänsla i själva böckerna. Designen är ypperlig, formatet är ofta lite annorlunda (kortare men bredare böcker), papperskvaliteten utan anmärkningar, typsnittet lättläst och tydligt samt marginalerna på sidorna lite bredare och det gillar jag speciellt in mot ryggen så man slipper "knäcka" böckerna vid läsning. Strålande arbete 5 DG!